PROGRAM
A Ló és Művészet kutató műhely programsorozata 2015-ben azok számára indult, akik a művészetet és a lovas kultúrát egyszerre szeretnék tanulmányozni. Első sorban olyan képzőművészeket, művészeti kutatókat várunk, akiket érdekelnek a lovak és a ló helye a művészetben, de azokat a lovasokat is szeretettel várjuk, akik nem művészek, viszont nyitottak rá. A program rövid (1 vagy 2 hetes) intenzív nyári kurzusokból áll és fontos része az elmélet mellett a művészeti- és a lovas gyakorlat is.

A kiindulópontunk az volt, hogy a lovaglás művészet. Mivel az ember- és a ló ábrázolások a művészettörténetben egymással párhuzamosan alakultak, és mivel a ló a kortárs képzőművészetben is az elmúlt években egyre többször megjelenik, úgy gondoltuk, hogy nemzetközi művészeti vitát kezdeményezünk a téma köré. Az érdeklődés óriási lett és a program sikerére való tekintettel úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a kezdeményezést azzal a céllal, hogy elmélyítsük azt. Terveink szerint évente rendszeresen, különféle tematikákkal megrendezzük a Ló és Művészet Kutató Programot. Célunk, hogy mind a keleti, mind a nyugati hagyományokból építkező művészeti folyamatoknak teret adjunk és kapcsolatot teremtsünk a programunkon keresztül olyan magyar és nemzetközi művészek között, akik kutató munkánkhoz csatlakozni szeretnének. Szeretnénk feltárni többek között azokat a kapcsolódási pontokat, melyek a lovas kultúrát és a művészetet összekötik. 

Az első Ló és Művészet program 2015 augusztusában került megrendezésre Barnagon tíz résztvevővel. Kilenc ország művészei olyan különféle művészeti területekről érkeztek, mint a képzőművészet, a design és a kortárs tánc. Azóta évente megrendezzük a programot.
Tíz résztvevőnek tudunk helyet biztosítani alkalmanként. Szálláslehetőséget jurtákban, nomád körülmények között nyújtunk. Kiállítási lehetőséget új (2021-ben avattuk fel) Lovarda Galériánkban biztosítunk. A részvételhez angol nyelvtudás szükséges.

Artsy / 11 of the World's Most Unusual Artist Residencies

A Ló és Művészet kutató program művészeti vezetője Szmrecsányi Veszely Beáta képzőművész és művészeti kutató, lovas szakmai vezetője Szmrecsányi Márton lókiképző és lovasíjász.
2006 óta dolgoznak együtt különféle lovas és művészeti projekteken, 2009 óta élnek Barnagon három gyermekükkel és lovaikkal.

SZMRECSÁNYI MÁRTON
Régi álma valósult meg, amikor 2009-ben Barnagra költözött családjával, hogy lovaival együtt saját területén élhessen és dolgozhasson. Azóta is itt él feleségével, három gyermekével, lovaival és az állataival. Egyéni teljesítményeit háttérbe szorítva első sorban a tanításnak és a közösségnek szentelte életét a lovasíjászatban. Kisgyerekkora óta lovagol és nagyjából 20 éve lovasíjászik, bár végzettségét tekintve villamosmérnök és közgazdász. A lovaglás alapjait Eőry Csillától tanulta. Az elmúlt tíz évben foglalkozik természetes lóképzéssel. Csontó Zoltán Lovas Élet Iskolájában elvégezte a Parelli tanfolyamokat a 3. szintig. Többek között tanult kranioszakrális oszteopátiát és a lócsontkovácsolás alapjait Bettina Pratt tanfolyamain. Honza Blaha tanfolyamain a szár nélküli összeszedettséget és a kantár nélküli díjlovaglás alapjait, Christopher Dahlgrentől és Dr. Gőblyös Istvántól akadémikus lovaglást tanult. A Kassai Lovasíjász Iskolának 2005 óta tagja és 2008 óta vezetőségi tag, törzsfő, majd 2019 októberében megkapta a kán címet. 2016-ban a Magyar Vitézi Rend vitézzé avatta a magyar hagyományőrző lovas kultúráért és a lovasíjász utánpótlás nevelésben végzett munkájáért. Napi rendszerességgel tart edzéseket birtokán. Rendszeresen tart tanfolyamokat országszerte és nemzetközileg. Az iskolát számos nemzetközi versenyen képviselte, mint például a Világbajnokságon Jordániában, az Európa Bajnokságon Verőcén, a Világbajnokságon Kaposmérőn, valamint olyan bemutatókon, lovas show-k alkalmával, mint például a Nemzeti Vágta a Hősök terén, az OTP Bank Lovas Világkupa a Papp László Sportarénában, az Equifest a Hungexpo-n vagy a Mercedes CSI Zürichben. 2017 óta a Nemzeti Lovasakadémia lovaglótanára (www.nemzetilovasakademia.hu).
Kassai Lovasíjász Iskola - Szmrecsányi Kánság
www.szmrecsanyi.hu


SZMRECSÁNYI-VESZELY BEÁTA
Festészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte, majd a londoni Goldsmiths College-ban, a University of Londonban szerzett képzőművészeti mesterdiplomát 2000-ben. Művészeti kutatással azóta foglalkozik, doktori tanulmányait is itt kezdte. Doktori disszertációját Summa Cum Laude minősítéssel 2017 júniusában védte meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Több egyetem művészeti tanszékén tanított az Egyesült Királyságban és itthon. Összesen nyolc évet élt távol hazájátol, először Glasgowban Skóciában, ahol a Glasgow School of Art festő tanszékén tanított, majd később Londonban, ahol a nemzetközi művészeti élet aktív résztvevője lett. 2004-ben költözött végleg haza és megalapította, majd vezette a TIPP Posztgraduális Kutató Műhelyt, mely a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Goldsmiths College London közös nagy sikerű nemzetközi kutató programja volt öt éven keresztül az egyetem tihanyi művésztelepén. A művész számos egyéni és csoportos kiállításban mutatta be műveit itthon és külföldön, melyek közül talán legjelentősebb a Modern Art Oxfordban 2007-ben volt, valamint többek között a Prágai Királyi Palotában, a Secession-ban Bécsben, a Chisenhale Gallery-ben, az ICA-ban, az Austrian Cultural Forumban, a Camden Arts Centerben Londonban, a Cornerhouse-ban Manchesterben, a Project Art Centerben Dublinban, magán galériákban és múzeumokban Belfastban, Glasgowban, Edinburghban, Saint Etienneben Franciaországban, Bécsben, Berlinben, Új Zélandon, New Yorkban, Milánóban, a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban Budapesten, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban, ahol az állandó gyűjteményben szerepel. Ezen kívül művei megtalálhatók több más közgyűjteményben, mint Hiscox Arts Collection and Projects Londonban, az Albertina Bécsben és a Neue Galerie Grazban Ausztriában valamint számos nemzetközi magángyűjteményben. Több díjat is kapott, mint a Derkovits ösztöndíj, a Scottish Arts Council, a London Arts ösztöndíjai valamint a Brit Akadémia ösztöndíja. 2017 óta a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja. Művészeti tevékenységének központi problematikája egyetemi tanulmányai kezdetén, már 1992-ben eldőlt, mely a ló-ember kapcsolat azóta is. Kisgyerekkora óta lovagol, 2005 óta a Kassai Lovasíjász Iskola, 2018 óta a Nemzeti Lovasakadémia tagja.

HELYSZÍN
Barnag a Balaton-felvidék egyik legszebb kis Árpád-kori települése, a falu első írásos említése 1082-ből való. A település Kinizsi birtok, majd Zichy birtok volt. A 18. században számos család települt be a faluba dél-Németországból és egészen a mai napig is megkülönböztetnek az itt lakók Német- és Magyar Barnagot. A Szent Márton templom mögött gyönyörű kálvária látható, melynek stációit Somogyi Győző, Kossuth díjas festőművész művei díszítik. A faluból föld út vezet a Zádor várhoz, mely szép kirándulási lehetőség az idelátogatók számára keresztül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Barnagnak alig 120 lakosa és egy fő utcája van. A Balatontól, Tihanytól, Balatonfüredtől és Veszprémtől is nagyjából negyed óra autóval. 
 
19. századi paraszt udvar, a hozzá tartozó istálló, kinti- és fedett lovarda és legelők alkotják a Szmrecsányi család és egyesületük kis birtokát. A tó partján hagyományos jurtákat állítottunk fel, ahol beszélgetéseinket és rendhagyó történelem óráinkat tartjuk. Kánságunk hivatalos lovasíjász pályával rendelkezik. Lovainkat szabad tartásban tartjuk, futó istálló és erdős, ligetes legelő áll rendelkezésükre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mely különleges madárvilággal, gazdag vadélettel, erdős, ligetes, dombos területeivel közvetlen szomszédságunkban fekszik, ideális a változatos tereplovaglási programokhoz. A fedeles lovardában képzőművészeti kiállításokra alkalmas teret alakítottunk ki.

Szállást a résztvevők számára tradicionális jurtákban biztosítunk nomád körülmények között. Két fürdőszoba és nyári konyha valamint felújított pajta áll rendelkezésre, ahol megbeszéléseinket, előadásainkat tartjuk. Nyári műterem és felszerelt grafikai stúdió várja a résztvevőket. A felújított padlástérben két vendégszobát alakítottunk ki, melyből az egyikhez különálló műterem tartozik.