Az első Ló és Művészet Kutató Programot 2015 augusztusában rendeztük meg Barnagon. Az egy-hetes intenzív programon tíz nemzetközi művész és művészeti kutató vett részt, akik olyan különféle területeken alkotnak, mint a képzőművészet, a design és a kortárs tánc. Lovas tudásuk és lovas tapasztalataik változóak, de mindannyian lelkes lovakat szerető emberek. A résztvevők Angliából, Dániából, Norvégiából, Finnországból, Svédországból, az USA-ból, Írországból és Hollandiából érkeztek.

Rövid előadások formájában, nagy vonalakban minden résztvevő bemutatta kutatási területét, valamint műtermi munkáját, hogy a Ló és Művészet dialógus alapjait megteremtsük. Különböző szakmai háttérrel rendelkező alkotók csoportját alakítottuk ki, egy olyan csoportot, amely nagy örömünkre megtalálta azt a közös nyelvet, melyet a Ló és Művészet program ajánlott fel. A program rövidsége miatt a művészeti tevékenység első sorban elméleti volt. A lovas szakmai programba tartoztak a természetes lókiképzés alapjai, a kommunikáció alapjai, bevezetés a lovasíjászatba, az anatómiailag helyes lovaglásba és a cranioszakrális lógyógyításba. Mindemellett szerveztünk lovas kirándulásokat a szomszédos erdős területeken. A szakmai program mellett volt alkalom a fürdőzésre és a tihanyi túrista látványosságok megtekintésére is.

A közös beszélgetések, tapasztalatcserék és előadások következményeképpen, a résztvevők performatív előadást mutattak be, a faluban hagyományosan megrendezett Barnagi Falunap keretében. A helyi közösség nyitottan fogadta és elégedett volt a szokatlan művészeti élménnyel, melyet a Ló és Művészet csoport kínált. A csoport a Humane nevet adta magának, a műnek és a róla készült dokumentációnak ("human" embert jelent, a "mane" pedig sörény angolul). Az esemény sikere arra ösztönöz bennünket, hogy a Ló és Művészet programokat a jövőben is összeegyeztessük helyi kulturális, közösségi eseményekkel és így a nemzetközi művészet egy szeletét aktuálisan Barnag kis falujába élő programként beillesszük.

A 2015-ben rendezett program legjelentősebb eredménye, hogy a Ló és Művészet vita elindult, de ezen felül büszkék vagyunk arra is, hogy fontos barátságok, szakmai együttműködések is elkezdődtek a résztvevők körében. Elindult egy újfajta együtt-gondolkodás, együttműködés, melyet 2016-ban tervezünk tovább mélyíteni részben a 2015-ös, immár visszatérő résztvevőkkel, részben újakkal.

A programot Veszely Beáta és Szmrecsányi Márton vezették. Meghívott együttműködő partnerünk 
Fanni Niemi-Junkola volt. Fanni Niemi-Junkola képzőművész és a Tamperei Alkalmazott Tudományok Egyetemén, a Képzőművészeti tanszék tanára Finnországban, valamint hivatásos ló masszőr és cranioszakrális terapeuta

RÉSZTVEVŐ MŰVÉSZEK