IDŐPONTOK
1. 2018 május 22 - június 3
2. 2018 június 27 - július 9
3. 2018 július 27 - augusztus 8

PROGRAM
Intenzív kéthetes művésztelepi programjainkat olyan művészek számára terveztük, akiket érdekel az a törekvésünk, hogy a 20. században a képzőművészet és a lovas kultúra között kialakult szakadékot áthidaljuk. Azokat a művészeket keressük, akiket megérint a lovas kultúra és olyan lovasokat, akik nyitottak a képzőművészetre. Hiszünk abban, hogy a lovaglás is lehet művészet. A program során naponta tartunk lovas és lovasíjász edzéseket, valamint az anatómiailag helyes lovaglást tanulmányozzuk. Beszélgetéseket és előadásokat tartunk, melyekben a művészeti kutatás és a lovas tanulmányok állnak a középpontban. 2018-ban három programot indítunk. A HARP (angolul hárfa) eddig minden évben más témát dolgozott fel. 2018-ban a rézkarc és a rajz lesz a fókuszban. A rajzolást és a nyomtatást szabadon értelmezzük, melybe beletartozhatnak a klasszikus médiumok mellett különféle kortárs megoldások is. Kísérletezünk nyomatokkal, mind történelmi, mind (poszt)kortárs összefüggésben. Olyan művészeket várunk, akik nyitottak a konceptuális kísérletezésre és a tradicionális technikák használatára is. Szakértő technikai segítsége kéznél lesz, nem szükséges szakmai tapasztalat a nyomtatáshoz. Rézkarc, fametszet, linómetszet, monotípia nyomtatására lesz lehetőség. Vendég előadókat hívunk meg, szakmai kirándulásokat szervezünk többek között a Kassai Völgybe és a program végén kiállítást szervezünk az elkészült munkákból a HARP pajtában. A Balaton-felvidéki művészeti életbe és a nyári programokba a HARP is becsatlakozik és annak fontos részét képezi. A nemzetközi program közös nyelve a magyar mellett az angol.

CÉLUNK
Célunk, hogy nemzetközi művészeti kutató program keretében érdeklődésünket bemutathassuk és a lovas kultúra és a képzőművészet közötti összefüggésekre felhívjuk a figyelmet. Újra szeretnénk gondolni a mai művészetet a lovagláshoz képest, egyszerre mint tudományt és mint művészetet egy olyan környezetben, melyben a különféle gondolatok megkérdőjelezhetők. A keletről és a nyugatról érkező művészek között kapcsolatot teremtünk. A HARP nyitott a keleti és a nyugati tradíciókból táplálkozó művészeti folyamatokra, valamint lovas hagyományokra. Céljaink között szerepel, hogy olyan közösséget hozzunk létre, melyben a nemzetközi művészeti élet szereplői és lovas szakemberek között kapcsolatok jöhessenek létre.

PROGRAM VEZETŐK
Veszely Beáta (DLA) képzőművész és művészeti kutató és Szmrecsányi Márton lovasíjász és ló kiképző. Mindketten tanulmányozzák régi lovas mesterek tudását, lovas ábrázolások történetét a művészetben és elhivatottak abban, hogy lovaglásukat természetesen és akadémikusan fejlesszék, tudásukat, tapasztalataikat mindazokkal akik arra igényt tartanak, megosszák.

RÉSZVÉTELI DÍJ
Magyar résztvevőknek a részvételi díj 135000 Ft, mely minden költséget magában foglal (lovaglás, edzések, művészeti képzés és/vagy részvétel, grafikai műhely használata, naponta egy főétkezés, szállás jurtákban, kirándulások, kiállítás, média megjelenés, előadások). Külföldi résztvevők számára a részvételi díj 980 Euro/fő.

JELENTKEZÉS
Érdeklődési szándékát kérjük emailben küldje el (Veszely Beáta: info@horseandart.hu). Jelentkezési lapot küldünk, melyet emailben kérünk visszaküldeni. Minden pályázatot figyelmesen átolvasunk és a programvezetők elbírálása után értesítőt küldünk. Legfeljebb 9 főt fogadunk egy művésztelepi program alkalmával. Kérjük, hogy csak olyanok jelentkezzenek, akik szívesen kipróbálják a nomád életformát és akik nyitottak a másokkal történő beszélgetésekre. Az elbírálás során előnyt jelenthet valamely művészeti diploma vagy más felsőfokú végzettség, de legalább érettségivel rendelkezni kell, valamint társalgási szintű angol nyelvismeret szükséges.
Jelentkezési határidő: 2018 február 15 éjfél.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ
Email Veszely Beáta: info@horseandart.hu